Wednesday, September 10, 2008

Make or break

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου – και αισθάνομαι πολύ περίεργα. Νομίζω πως δεν ζούμε στην Αθήνα, αλλά στην κοσμοπολίτικη Πιονγιάνγκ. Πού είναι ο μεγάλος ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ; Έχω βάσιμες υποψίες να πιστεύω ότι υπ’ αυτόν τελεί σε διαρκή συνεδρία το υπουργικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, πιο εύκολο είναι αυτές τις μέρες να βρεις τον Κιμ Γιονγκ Ιλ για συνέντευξη στο τηλέφωνο, παρά δικό μας υπουργό…

Οι βορειοκορεατικές αρχές διαψεύδουν μετά βδελυγμίας ότι ο μεγάλος ηγέτης ασθενεί. Ισχύει εξίσου και εν Ελλάδι. Οι αρχές διαψεύδουν μετά βδελυγμίας ότι η κυβέρνησίς μας ασθενεί. Αν και θα τη βόλευε. Διότι ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει… Που λένε και στο Βατοπέδι.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση περνά μια οριακή δοκιμασία των αντοχών της. Για την αντιπολίτευση είναι μάννα εξ ουρανού. Αλλά από την ίδια εξαρτάται εάν η δεινή κρίση Καραμανλή θα εξελιχθεί για το Γιώργο Παπανδρέου σε ευλογία ή σε κατάρα.

Την περασμένη Κυριακή ο κ. Καραμανλής έκανε ό,τι του αναλογούσε για να διαψεύσει τον ισχυρότερο μύθο που συνοδεύει τη σχέση του με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης από το 2004. Ότι, δηλαδή, σε οποιαδήποτε περίσταση και με οποιουσδήποτε όρους ο Καραμανλής θα είναι καλύτερος στην ευθεία σύγκριση με τον Παπανδρέου και ότι, γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, η Νέα Δημοκρατία έχει εξασφαλισμένη, αν όχι τη νίκη, πάντως το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ με εκλογικούς όρους. Ο κ. Καραμανλής, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, όπως αναγνωρίζουν και θερμοί υποστηρικτές του, σημείωσε στη Θεσσαλονίκη τη χειρότερη επίδοσή του. Μπορεί να φταίει η συγκυρία, μπορεί να αρχίζει η κόπωση, μπορεί να είναι μια υπολογισμένη επιλογή – το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η επίδοση ήταν απογοητευτική – σε μια φάση μάλιστα που η απογοήτευση είναι η λέξη που διερμηνεύει τα αισθήματα μιας όλο και ευρύτερης πλειοψηφίας πολιτών.

Χρειάζονται δύο για να διαψευσθεί ο «μύθος» (το λέω με την έννοια της αφήγησης, και όχι του ψεύδους). Ο κ. Παπανδρέου έχει μπροστά του τώρα δυσκολότερο και όχι ευκολότερο έργο. Η απαίτηση από το κόμμα του και από τους οπαδούς, που έχουν περάσει από σαράντα κύματα ένα χρόνο τώρα, δεν περιορίζεται σε μια ευπρεπή παρουσία. Αυτή τη φορά, ο κ. Παπανδρέου καλείται, στο κρίσιμο μάλιστα πεδίο της οικονομίας, να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί και να κερδίσει στην ευθεία σύγκριση τον κ. Καραμανλή. Δεν μπορώ εύκολα να φανταστώ τι θα ήταν δυνατόν να συμβεί ώστε η εμφάνιση του αρχηγού της αντιπολίτευσης να έχει τα αρνητικά χαρακτηριστικά εκείνης του Πρωθυπουργού. Μπορώ όμως εύκολα να φανταστώ πόσο καταστροφικό θα ήταν, εάν συνέβαινε, για τον ίδιο και τη συσπείρωση του κόμματός του, που δείχνει να φτάνει στο ορόσημο της δημοσκοπικής ισορροπίας. Με μια ισχυρή παρουσία και με μια πειστική πρόταση, δεν θα ήταν αδύνατη ακόμη και η ανάκτηση, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δημοσκοπικού προβαδίσματος.

Εν ολίγοις, στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την ευκαιρία του. Δεν την κέρδισε. Του δόθηκε. Τώρα έχει εν λευκώ τη διαχείρισή της.

No comments: