Monday, September 8, 2008

Εργαζόμενα κορίτσια

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου – και η ζωή είναι ωραία. Αρκεί να είσαι από τους τυχερούς. Αρκεί να είσαι από τους έξυπνους. Αρκεί να έχεις βάλει το κράτος το νόμο να δουλεύει για σένα και να μη δουλεύεις εσύ για το νόμο και το κράτος.

Σήμερα είναι εκτάκτως η μέρα της γυναίκας, με μόλις ένα εξάμηνο καθυστέρηση. Σαν την ισημερία ή το ηλιοστάσιο, που είναι δυο φορές το χρόνο. 8 Μαρτίου, τώρα και 8 Σεπτεμβρίου. Εντολή Πρωθυπουργού… Ελληνίδες, μπορείτε να αισθάνεστε υπερήφανες και ανεξάρτητες. Κανείς δεν θα υποθηκεύσει τους αγώνες που δώσατε για να χειραφετηθείτε. Κανείς δεν θα σας στερήσει το δικαίωμα να ξυπνάτε αχάραγα, όπως άλλωστε και οι υπουργικές συμβίες. Κανείς δεν θα σας στερήσει το δικαίωμα να τρέχετε του σκοτωμού στη δουλειά και του σκοτωμού να γυρίσετε για να μαζέψετε το σπίτι, όπως άλλωστε και οι υπουργικές σύζυγοι. Κι αν το βράδυ είστε τσακισμένες από το σίδερο και το διάβασμα των παιδιών, τι με αυτό; Πιστεύω σε εσάς. Θα καταφέρετε να περάσετε πάνω από το μπόγο με τα άπλυτα και μετά είναι δυο απλές κινήσεις. Λίγο ρίμμελ, λίγη μάσκαρα, μια ιδέα ρουζ και το Αμπρεβουάρ σας περιμένει – εκτός αν γι’απόψε ο Μήτσος έχει κλείσει στο Μποσκέτο για πιο δροσερά.

Εκεί θα τα πείτε, ως συνήθως, με τις πασιονάριες του φεμινισμού που ψήνουν το ψάρι (συνήθως σφυρίδα…) στα χείλη των υπουργών. Και θα σχολιάσετε με ελαφρά υπεροπτική διάθεση αυτούς τους θλιβερούς τύπους που δεν μπορούν να καταλάβουν το μεγαλείο της ανεξαρτησίας της γυναίκας, αυτό το άλμα του ανθρώπινου πολιτισμού, που δίνει άλλη διάσταση στην οικογένεια – και επίσης στη φορολογική της δήλωση. Από το Αλβανικό Έπος μέχρι σήμερα, χωρίς τα logistics των γυναικών, πώς θα έδινε τη μάχη της ζωής ο σκληροτράχηλος Έλλην; Τότε του κουβαλούσαν γκέτες και πλεκτά στο μέτωπο. Τώρα του κουβαλάνε καροτσιές τα ευρώπουλα, δεμάτια τα κολλαριστά, κοφίνια τις καταθέσεις.

Μάνα, κουράγιο. Ο Πρωθυπουργός μας δεν σε ξεχνά. Και μαζί οι υπουργοί του, αυτή η ωραία γενιά των 700 χιλιάδων ευρώ, σου εγγυώνται πως δεν θα ξαναγυρίσουμε στο Μεσαίωνα, τότε που οι γυναίκες δεν μπορούσαν ούτε ένα συμβόλαιο της προκοπής να κάνουν και κάτι περίεργους, που κήρυσσαν πως η Εκκλησία πρέπει να απαρνηθεί τον πλούτο, ο Πάπας τους έκαιγε γιατί ήταν –και παραμένουν άλλωστε…- πράκτορες του Σατανά.

No comments: