Thursday, January 24, 2008

Εξαγωγή το ρεζιλίκι - εισαγωγή το λογαριασμό

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου – και εάν αντέξατε να δείτε χτες το βράδυ δελτίο ειδήσεων μέχρι λίγο πριν από τις διαφημίσεις, ίσως να έχετε πληροφορηθεί τα πάντα, ακόμη και ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει στην Τουρκία ύστερα από μισό αιώνα.

Επειδή αυτό καθεαυτό το γεγονός έχω πεισθεί ότι ιεραρχήθηκε σωστά, δηλαδή ελάχιστη σημασία έχει, ας το δούμε ως παράμετρο της ζέουσας πραγματικότητας, ας βάλουμε δηλαδή τα πορτρέτα του Καραμανλή και του Ερντογάν, μην πω και του Καραμανλή και του Μεντερές, για να μην φτάσω και στο Βενιζέλο και τον Ατατούρκ, εάν χρειαστεί, ως φόντο στη βασική προσωπογραφία των ημερών, στον Ιανό της δημοσιογραφίας, που μια τον κοιτάς και μοιάζει Θέμος, μια τον κοιτάς και μοιάζει Μάκης.

Αφού λοιπόν βρήκαμε το κατάλληλο πλαίσιο, ας δούμε και τι συμβαίνει στο περιθώριο. Στην Τουρκία λειτουργεί μια αγγλόφωνη εφημερίδα που λέγεται Turkish Daily News και μπορεί κανείς να το πει περιφραστικά και ευγενικά, στην ουσία πάντως είναι μια ημι-επίσημη έκδοση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Πώς βλέπει αυτή η εφημερίδα του βαθύτατου κράτους, το όργανο του στρατιωτικοδιπλωματικού κατεστημένου, τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς πηγαίνει προς την Άγκυρα; Τον βλέπει «πολιτικά αδυνατισμένο λόγω ενός ερωτικού σκανδάλου που αφορά στενότατο συνεργάτη του». Το θέμα δεν είναι βέβαια η ακρίβεια των διατυπώσεων. Το θέμα είναι η ακρίβεια των εντυπώσεων. Και είναι απόλυτη. Είναι θλιβερό, είναι ατυχές, αλλά ισχύει. Πράγματι, ο κ. Καραμανλής πηγαίνει σήμερα στην Άγκυρα με μια ομάδα δημοσιογράφων που δεν θα ρωτάει για γκρίζες ζώνες αλλά για ροζ ζωνάρια. Και θα έχει τη σκέψη του, αναγκαστικά, στην Αθήνα. Πρώτο θέμα δεν θα είναι η επίσκεψη αλλά το Πρώτο Θέμα.

Δεν είναι μόνον αυτό. Χτες στις Βρυξέλλες πήγε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι. Μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεωρητικώς, προνομιακός χώρος για την Ελλάδα και τις θέσεις της. Εμείς είμαστε στην Ένωση, εκείνος έρχεται ζητώντας να μπει. Και μπήκε, αν και επισκέπτης, αν και με αιτήματα – μπήκε άνετος. Και τι είπε; Είπε πως «ελπίζει», ναι «ελπίζει» ο κ. Μιλόσοσκι…, να «μην χρησιμοποιήσει η Ελλάδα το ζήτημα της ονομασίας για να καλύψει τα σκάνδαλά της».

Αυτή είναι η κατάσταση. Πέρα από την καταστροφική παράλυση που έχει φέρει στο εσωτερικό, η παρατεταμένη κρίση με την υπόθεση Ζαχόπουλου αρχίζει τώρα να επηρεάζει μέχρι και την εξωτερική πολιτική. Αρχίζει δηλαδή να γίνεται εξαγωγή το ρεζιλίκι και εισαγωγή ο λογαριασμός του. Από την άλλη, βέβαια, κάθε βράδυ στις 8 το διασκεδάζουμε…

1 comment:

Anonymous said...

Δείτε το κι εσείς

http://patato151.blogspot.com/2008/01/10-dvd.html

Μη φοβάστε να ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!