Wednesday, February 27, 2008

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: BLOGGING ή BLACKMAILING;

Μετά τα τελευταία γεγονότα, το blogging κινδυνεύει να αποκτήσει στη συνείδηση της κοινής γνώμης, που παραμένει στη συντριπτική πλειοψηφία της ηλεκτρονικά αναλφάβητη, την εικόνα ενός πεδίου εξαχρείωσης και ασυδοσίας.

Κάθε είδους άσχετοι και ειδικοί επί παντός μιλούν για μια υπόθεση που συμπλέκει μπλόγκινγκ και εκβιασμούς σαν να είναι μια φυσική συνύπαρξη, ένα αναπότρεπτο χαρακτηριστικό του διαδικτύου η ανωνυμία, η συκοφαντία και η ανευθυνότητα. Κινδυνεύει, έτσι, το μοναδικό πεδίο έκφρασης γνώμης που δεν υπόκειται σε περιορισμούς οικονομικών δυνατοτήτων.

Δεν έχω πρόχειρη σκέψη ή λύση για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν όσοι ασχολούνται με κέφι, ή και πάθος, με το διαδίκτυο και την ηλεκτρονική διακίνηση ιδεών. Εάν όμως κάποιος έχει μια πρόταση, μια πρωτοβουλία ή μια έμπνευση για το πώς θα μπορούσε να εκδηλωθεί η αντίδραση, θα τον παρακαλούσα να τη διακινήσει και από αυτό εδώ το μπλογκ, που είναι από τα λιγότερο φιλόδοξα, όχι τα πιο δημοφιλή, αλλά προσβλέπει στην ισοτιμία και την ελευθερία που εξασφαλίζει η ηλεκτρονική πρόσβαση στο δημοκρατικό δικαίωμα της γνώμης και αισθάνεται την απειλή του εξευτελισμού του μοναδικού κοινωνικά προσβάσιμου προπύργιου ελευθεροτυπίας.

15 comments:

apologia pro sua vita said...

Μπορεί να μοιάζει μηδενιστικό,αλλά προτείνω να σαμποτάρουμε τα ΜΜΕ και τον κάθε άσχετο που άρχισε ταχα μου να ενδιαφέρεται για τα blog, με την αποχή μας. Να μην περιφερόμαστε από κανάλι σε κανάλι από εφημερίδα σε εφημερίδα κι από σταθμό σε σταθμό. Ας μιλάμε στους φίλους μας και στα μπλογκ μας. Κι ας σιωπήσουμε γι αυτούς.

Anonymous said...

Να πω 'οτι συμφωνώ με τους προβληματισμούς σας, είναι λίγο. Εδώ βλέπουμε να εξελίσσεται μια ολόκληρη επιχείρηση ελέγχου της ενημέρωσης και της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών κι απόψεων. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι στο παίγνιο που παίζεται ενώπιον μας πρωταγωνιστούν, ως "θιγόμενοι", κάποιοι κύριοι με συγκεκριμένη επαγγελματική προέλευση και στράτευση; Κι από κοντά κι ορισμένοι παράγοντες του ευρύτερου δημόσιου βίου, όπως δημοσιογράφοι και πολιτικοι, οι οποίοι νομίζουν ότι βρήκαν την χρυσή ευκαιρία να επιβάλουν ένα καθεστώς λογοκρισίας και τρόμου, καθώς ενερυθρίαστα ταυτίζουν την κριτική στα "έργα και τις ημέρες τους", με εκβιασμούς κι άλλα ηχηρά παρόμοια. Υπό την νεοδημοκρατική ηγεσία και τους συμμάχους της-κάθε προέλευσης-η Ελλάδα κινδυνεύει να καταταγεί στην... ένδοξη κατηγορία χωρών-προπυργίων της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, όπως η Κίνα, η Β. Κορέα, η Λιβύη, το Ιράν, η Τουρκία, κ.λπ.
Έρρωσθε. Και μή χειρότερα.

Anonymous said...

αν αληθεύει αυτό που λέτε στις τρεις τελευταιες σειρές του σχολίου σας κ Καρζή,θα σας πρότεινα να ξεκινήστε εναν ανένδοτο κατα της μηντιακής χουντας,(που ετσι κι αλλιως κλυδωνίζεται)οχι ηρωισμούς, αλλά κάτι συμβολικό,ας πούμε κατι σαν κι αυτό που κάνει ο πιτσιρίκος με την Αμαλία..

Anonymous said...

τίτλος ίσως παραπλανητικός: blogging h blackmailing?
Εκτός κι αν στην Ελλάδα το blacmailing αφορά μόνο τους bloggers και όχι τα διαμαντια της επώνυμης ελληνικής δημοσιογραφίας.
Τα ανώνυμα παραπολιτικά των εφημερίδων δεν είναι κι αυτά ένας εμμεσος εκβιασμός?Φυσικά όταν προκύψει κάποια αγωγή ''λεφτά έχουμε''(ας είναι καλά οι κρατικές διαφημήσεις)πληρώνουμε!Μήπως όμως και οι κρατικές διαφημήσεις προκύπτουν και μέσα απο την πίεση των παραπολιτικών.Λέω...

Anonymous said...

Αγαπητέ Φοίβο,
στη χώρα μας δυστυχώς προκρίνονται ως "Αδάμαντες" της δημοσιογραφίας ο Κακαουνάκης, ο Τράγκας και ο Τριανταφυλλόπουλος... που στηρίζονται σε επίπλαστα ποσοστά θεαματικότητας... Νομίζω πως ήλθε η ώρα να ακουστούν πλέον καθαρά οι φωνές και γιατί όχι οι κραυγές, πραγματικά σημαντικών ανθρώπων της δημοσιογραφίας (βλέπε Καρζής, Μπουκάλας, Μανδραβέλης, Γουσέτης κ.α.) από κάθε μέσο έντυπο, ηλεκτρονικό και προπαντός τηλεοπτικό (dance with the devil...) για να τελειώνουμε με όλα αυτά τα ανδρείκελα... Η μπόχα τους πλέον έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του ενοχλητικού... έχει γίνει πλέον ανθυγιεινή...
Dr Gavros

apologia pro sua vita said...

Ίσως να μην τα έγραψα σωστά πριν, ίσως να μην κατάλαβα καλά, γιατί δεν είδα κανέναν να προτείνει κάτι κι εγώ πρότεινα Σιωπή. Σκεφτείτε τί θα γινόταν αν εξαφανίζονταν όλοι οι μπλογκερ από τα ΜΜΕ αν δεν δίναν συνεντεύξεις. Αν απαντούσαν στις προσκλήσεις, διαβάστε το μπλογκ μου. Αλλά ξέχασα πώς ένας από τους λόγους που γράφεις είναι η ματαιοδοξία σου να υπάρξεις, να διαβαστείς. Αν σου δοθεί το βήμα, επιτέλους και να μιλήσεις. Κι όμως η σιωπή είναι κάποιες φορές πιο δυνατή.Αλλά απαιτεί να ξεπεράσουμε και τον εαυτό μας.

Unknown said...

Αγαπητέ κ. Καρζή,

Τα περί νομοθετικής πρωτοβουλίας που είπε ο κ. Ρουσόπουλος τα θεωρώ πραγματικά ανάξια σχολιασμού και προφανώς όσοι τα διακινούν δεν έχουν ιδέα τι εστί blogging, αλλά και κυβερνοχώρος γενικά.
Οσον αφορά στο τί θα μπορούσε να γίνει, νομίζω ότι στο όνομα της ελευθερίας της γνώμης, που πλέον σχεδόν μόνο στα blogs είναι εξασφαλισμένο, μερικές λύσεις θα ήταν οι ακόλουθες:
Καταρχάς, να αποδεχθούμε ότι για λόγους συκοφαντικής δυσφήμησης δεν χρειάζεται να αίρεται κανένα απόρρητο και να ψάχνουν οι υπεύθυνοι για τερματικά και υπολογιστές. Ό,τι δηλαδή κάνουν οι μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό. Απλώς, ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει μια συμφωνία τιμής να αναρτάται υποχρεωτικά η ενδεχόμενη απάντηση του κάθε ενός που θεωρεί ότι θίγεται ή συκοφαντείται.
Όσονα αφορά στον εκβιασμό, όποιος νομίζει ότι εκβιάζεται να πηγαίνει στη Δίωξη Εκβιασμών και να ακολουθείται η συνήθης διαδικασία με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Δεν χρειάζονται ούτε νομοθετικές παρεμβάσεις, ούτε τίποτε.
Κατά τα λοιπά, blogging δε σημαίνει blackmailing σαφώς, αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε μια εσωτερική εξομολόγηση και να απολογηθούμε στον καθρέφτη μας, άλλοι γιατί μπαίναμε στο press-gr συχνά και άλλοι διότι δεν ξεκινούσαν τη μέρα τους χωρίς αυτό...

apologia pro sua vita said...

Συγγνώμη που επεμβαίνω ξανά, με ένα ανόητο σχόλιο(τί είμαι άλλωστε, δύο πόδια). Aλλά κανείς δεν βλέπω να σχολιάζει ότι αυτή τη στιγμή όσοι έχουν ένα μπλογκ μπορούν, και κάποιοι ίσως θέλουν, να κερδίσουν τα 15 λέπτά της δημοσιότητας που τους αναλογούν για να υπερασπιστούν την ΑΝΩΝΥΜΙΑ τους. Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.
Δεν έχω συνδεθεί με την τηλεόραση στο σπίτι μου εδώ και τρία χρόνια (την πληρώνω βέβαια γιατί κανείς δεν με έχει ρωτήσει αν την έχω συνδέσει, δεν υπάρχει τέτοια επιλογή στην Ελλάδα)παίζει μόνο βίντεο και dvd. Μια επιλογή είναι και πολύ που δεν το περιμένεις θα σε κατηγορήσουν γι' αυτό.
Αποχή. Εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης και μόνο. Όχι για μια μέρα, για ΠΑΝΤΑ. Λέτε ότι δεν θα τους πειράξει? Και τέλος θα ήθελα να πω σε όλα τα ανώνυμα παιδιά που έγραψαν σχόλια εδώ ότι αυτός δεν είναι μόνο ένας χώρος που σχολιάζουμε τα γραφόμενα του κου Καρζή αλλά που επικοινωνούμε και μεταξύ μας, πάνω στο θέμα που ο kύριος Kαρζής έθεσε.Κι εγώ είμαι μόνο δυο πόδια και θα ΄πάω από κει που ήρθα, απλά ήθελα να μοιραστούμε κάτι, έστω και να διαφωνήσουμε. Το κάναμε? Ή μοιραστήκαμε ατελείωτους μονολόγους όπως στην ΤV?

Anonymous said...

Αγαπητή apologia ή "δύο πόδια", μην πικραίνεσθε επειδή δεν υπάρχει άμεση συνάφεια των σχολίων με τα ερωτήματα του κ.Καρζή. Εχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι blogger, ότι δεν είναι η δίψα για δημοσιότητα που παρακινεί κάποιον να μπεί σε αυτή την γοητευτική ιστορία, αλλά η ανάγκη του, κυρίως, να επικοινωνήσει-αδιαμεσολάβητα-με τον περίγυρο του "μικρού χωριού" του. Προτείνετε ΣΙΩΠΗ. Νομίζετε πώς θα τους νοιάξει; Η διαφήμιση νάναι καλά, κρατική και ιδιωτική, κι όσο για τους αναγνώστες, ας πάνε να κουρεύονται. Ή μήπως, θα ενοχληθούν εάν κλείσουν τους δέκτες τους μερικές εκατοντάδες σας εσάς; Η AGB θα συνεχίσει να μετρά θηριώδεις τηλεθεάσεις στον Μάκη, τον Λάκη, κι όλους αυτούς του τηλεοπτικού βιότοπου. Οχι, καλή μου. Η απαίτηση μπορεί να είναι μία και μόνη: Παιδεία, γιατί μόνον αυτή μπορεί να δώσει ελπίδα και γνώση κι αξίες και να κάνει τον καταναλωτή-τηλεθεατή, πραγματικό πολίτη, με απαιτήσεις και ικανό να διαχειρισθεί την ελευθερία του. Αν ελπίζω; Οχι ιδιαίτερα, καθώς στην καθ΄ημάς Ανατολή αναγορεύεται σε θέση ύψιστης περιωπής ένας νέος μεσσίας, που το μόνο που υπόσχεται είναι να καθηλώσει τα πανεπιστήμια στο σημερινό τέλμα τους.
Αντί ΣΙΩΠΗΣ λοιπόν, προτείνω ένα ενεργό κίνημα πολιτών, το οποίο θα απαιτήσει για τα παιδιά όλου του λαού, καλύτερη Παιδεία. Για όλους εμάς καλύτερη τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο,κ.λπ. Πώς μπορεί να γίνει; Τολμώ να έισηγηθώ, μια διαδικασία γενικευμένης, αλλά ευπρεπούς-μην χάσουμε και την αστική μας ευγένεια-αποδοκιμασίας όσων τσαρλατάνων στοιχειώνουν την ΄καθημερινότητα μας και την κάνουν αβίωτη, αλλά και επιδοκιμασίας όσων ανοίγουν δρόμους για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Και νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει άριστα μέσω των blogs.
Εμπρός λοιπόν, ας σηκωθούμε από τον καναπέ, έστω κι αν χρειασθεί να καθήσουμε μπροστά από τον υπολογιστή μας.

Anonymous said...

Αγαπητε Φοιβο,νομιζω οτι κατ'αρχην πρεπει να εμποδισθει οποιαδηποτε νομοθεσια φιμωσης των μπλογκ.Αυτο μπορει να γινει ,και μεσω της ΕΣΕΗΑ[ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙς],και μεσω των κοινοβουλευτικων ομαδων των κομματων,οχι με τη συνηθη μικροπολιτικη.Ακομη και απο μεμονωμενους βουλευτες[ας μην τους ριχνουμε ολους στην πυρα.]Επισης να γινει καθαρο οτι η ελευθερια του λογου δεν σημαινει οτι θα δημοσιευονται σχολια με φρασεολογια τυπου γηπεδου κατα προσωπων.
[Δες και pentanostimi ].
Αλλο
αποκαλυψη σκανδαλων κλπ και αλλο συκοφαντικοι υπαινιγμοι και χτυπηματα κατω απο τη μεση.πχ δεν μπορω να δεχθω οτι βριζουν χυδαια τη Μαριεττα Γιαννακου ενω δινει σοβαρη μαχη για τη ζωη της .Διευκρινιζω οτι ΔΕΝ τη γνωριζω προσωπικα,ΔΕΝ την υποστηριζω πολιτικα.Αλλα ελεος,υποτιθεται οτι αυτος που θελει ελευθερια λογου θελει και πολιτισμο και σεβασμο του αλλου.Αυτο ως παραδειγμα.Οι δημοσιογραφοι μπλογκερς [που δεν ειναι εκδοτες,λαμογια κλπ]εχουν σημαντικη ευθυνη και ενας συντονισμος δεν θα ηταν ασκοπος.Παντως απαιτειται μια ηχηρη αντιδραση χρησιμοποιωντας το ραδιοφωνο,τη βουλη,διανοουμενους με κυρος.Συντονισμενη αντιδραση των μπλογκερς δεν βλεπω,αν και καινουργια στη χρηση αυτου του μεσου,λογω της ιδιομορφιας του μεσου.Μακαρι να κανω λαθος.Μια προταση μινιμουμ,ειναι ενα μικΡΟ κειμενο πχ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΕ ολα τα μπλογκς.

Fivos Karzis said...

Προς apologia pro sua vita:

Και τι θα κερδίσουμε κάνοντας μόκο; Οι περισσότεροι, που δεν έχουν ακόμη ιδέα περί διαδικτύου, θα ταυτίσουν την εικόνα των blogger με τον κ. Καψαμπέλη.

Προς Δημήτρη:

Μην ανησυχείτε. Δεν είναι η Ελλάδα σαν τη Βόρεια Κορέα. Δεν θέλει να πνίξει την ενημέρωση. Άσχετοι είναι και πετάνε μια παρόλα για τις ανάγκες των βραδινών δελτίων. Αύριο βλέπουμε - όπως είδαμε στο βασικό μέτοχο, την Ολυμπιακή και τα υπόλοιπα... Διαβάστε το σχόλιο του giorgos σχετικά.


Προς ανώνυμο:

"Μηντιακή χούντα"; Μηντιοκρατία ναι, αλλά χούντα ασφαλώς όχι. Και δεν θα πέσει με ανένδοτο. Απλό, καθημερινό μπλόγκινγ, και λίγη έμπρακτη αποδοκιμασία της αθλιότητας που συντηρεί (έντυπης και κυρίως ηλεκτρονικής) θα βοηθήσει περισσότερο.

Anonymous said...

Discount RX Pharmacy - Cialis, Viagra, Levitra, Tamiflu. Order Generic Medication In own Pharmacy. Buy Pills Central.
[url=http://buypillscentral.com/buy-generic-tamiflu-online.html]Discount Viagra, Cialis, Levitra, Tamiflu Pharmacy Online[/url]. prescription generic drugs. Cheapest pills pharmacy

Anonymous said...

But still, there are proficiently known companies which deserve seemly words and created an excuse buy Viagra now reputation.

Anonymous said...

now I know it!

Anonymous said...

In it something is. I agree with you, thanks for the help in this question. As always all ingenious is simple.