Thursday, April 30, 2009

Πέρα βρέχει

Πέμπτη 30 Απριλίου – και μην απορείτε που θα βρέχει πρωτομαγιάτικα και θα μας χαλάσει το τριήμερο. Ένας απαισιόδοξος θα κοίταζε την ωραία χώρα μας και θα διαπίστωνε απλώς ότι έχει δίκιο η λαϊκή σοφία που λέει πως στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει. Αλλά εμείς είμαστε αισιόδοξοι, έτσι δεν είναι; Γιατί βρέχει, λοιπόν; Βρέχει επειδή ο καιρός προσαρμόζεται στην κατάστασή και στην αντίληψή μας. Και η Ελλάδα επιμένει ότι είμαστε στην καλύτερη των περιπτώσεων στον περασμένο Οκτώβριο, άντε βία Νοέμβριο.
0 από τους πρώτους σταρ της τηλεόρασης. Η Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι ευγενική, λέει -0,5%. Ο Εκόνομιστ, που δεν είναι ευγενικός, λέει -3,6%. Εμείς λέμε πως θα μειώσουμε το έλλειμμα. Όποιος θέλει το πιστεύει.

Αλλά και η κυβέρνηση συνολικά ζει το φθινόπωρο του 2008. Πρώτα από όλα αυτό το φθινόπωρο, που ξεκίνησε από την Έκθεση Θεσσαλονίκης, δε λέει να τελειώσει για τον κ. Καραμανλή. Αλλά για να επιτίθεται ο πρωθυπουργός στην αντιπολίτευση και να της λέει πως θέλει να κάνει τη χώρα «Κολοσσαίο» πρέπει να κινείται ακόμη με το ρωμαϊκό, το Ιουλιανό, ημερολόγιο. Δεν πρέπει να έχει συμβεί ακόμη το Βατοπέδι, δεν πρέπει να έχει μαζέψει άρον-άρον τους βουλευτές του για να μη στείλουν αδιάβαστους τους βατοπεδινούς, δεν πρέπει να έχει ακούσει τη λέξη Παυλίδης, δεν πρέπει να έχει καταλάβει πως η κυβέρνησή του ουσιαστικά από πέρυσι τον Αύγουστο δεν υφίσταται παρά μόνον για να αμύνεται περί πάρτης.

Ο πλέον προσαρμοσμένος υπουργός είναι ο κ. Μαρκόπουλος. Για την περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, διατελεί υπουργός Τουρισμού. Χθες, 29 του Απριλίου, παρουσίασε τη νέα καμπάνια για τον τουρισμό μας, για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Για ποια χρονιά; Για το 2010; Για το 2011; Όχι. Για φέτος. Πάλι καλά. Θα μπορούσε εύκολα και αμέριμνος να έχει παρουσιάσει την καμπάνια για πέρυσι.

Υπάρχει κανείς που δεν ζει στο παρελθόν; Βεβαίως. Το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ζει στο μέλλον. Διακατέχεται ήδη από την ευφορία της επόμενης μέρας. Ακούει το «είμαστε πια πρωταθλητές» πριν γίνει το τζάμπολ. Αλλά και για το ΠΑΣΟΚ οι τελευταίοι μήνες πρέπει να μην υπήρξαν. Προς τούτο και δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει καμμία χρεία αναθεώρησης όσων έχει υποσχεθεί κατά καιρούς στον κάθε πικραμένο. Το ξέρουμε άλλωστε από τις προηγούμενες εκλογές ότι «λεφτά υπάρχουν». Και για τους αδύνατους υπάρχουν, και για κοινωνική πολιτική, και για ενίσχυση της ζήτησης, και για να πάρουμε πίσω τον ΟΤΕ από τους Γερμανούς και για να ξαναδιαπραγματευτούμε με το Βγενόπουλο την Ολυμπιακή, καμμία από τις ανακοινώσεις, καμμία από τις εξαγγελίες, καμμία από τις δεσμεύσεις δεν υπόκειται στην δραματική αλλαγή των δεδομένων που έχει μεσολαβήσει. Τώρα θα τους στενοχωρήσουμε; Τώρα που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν; Μετά θα το πάρουν πιο μαλακά…

Γι’ αυτό αν αύριο σας πει κάποιος περίεργος ότι υπήρξε Δεκέμβρης, ότι πέρασε Γενάρης, ότι ήρθε Φλεβάρης και Μάρτης και Απρίλης, μην τον πιστέψετε. Και μην κοιτάτε που αύριο θα βρέχει. Εμείς ξέρουμε. Πέρα βρέχει…

No comments: