Thursday, March 5, 2009

Ψιλό γαζί

Πέμπτη 5 Μαρτίου – και φυσικά κανείς δεν θέλει συναίνεση, κανείς δεν θέλει συνεννόηση, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να παράσχει χείρα βοηθείας σε κανέναν, ακόμη και αν το χρειάζεται η χώρα. Κανείς δεν έχει ειλικρινείς προθέσεις, επομένως οι πολίτες θα παρακολουθήσουν σήμερα άλλο ένα προκάτ έργο με συγκεκριμένες πολιτικές προδιαγραφές και προδιαγεγραμμένη κατάληξη.

Για την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή το πράγμα είναι εντελώς στοιχειώδες. Τι τους ζητάει; Συναίνεση. Πάνω σε τι; Κύριος οίδε. Ούτε συγκεκριμένα μέτρα, ούτε χρονοδιαγράμματα. Tabula rasa, που λέει και ο Άρης. Όσο αισθανόταν ότι μπορούσε να τα βγάλει πέρα μόνος του, όταν δεν τον είχαν στριμώξει στα δυο στενά οι δημοσκοπήσεις, η κρίση και ο Αλμούνια, μετά βίας τους έριχνε μια ματιά. Και τους έλεγε να μην κουνάνε και τη φτέρη. Τώρα που η φτέρη ξεράθηκε και ο λαγός δεν ξέρει από πού θα του έρθει η επόμενη ντουφεκιά, θέλει κουβέντα. Προφανώς. Όλοι οι λαγοί προτιμούν τη συναίνεση από το στιφάδο…

Για τον κ. Παπανδρέου το πράγμα είναι εξίσου απλό. Ό,τι και να του πει, ό,τι και να του παρουσιάσει, ό,τι και να του προτείνει – εκείνος θα απαντήσει «εκλογές, εκλογές τώρα, εκλογές αμέσως, γιατί δεν έχεις ακόμη προκηρύξει εκλογές;» Έχει άλλοθι, επειδή δεν πιέζεται από κάποιο σχέδιο. Έχει αέρα στα πανιά του από τις δημοσκοπήσεις. Και έχει μια προσωπική αντίληψη των πραγμάτων, που δεν την κρύβει. Το είπε άλλωστε καθαρά στην τελευταία ομιλία του: «είναι η ώρα μου να κριθώ». Είναι η πολιτική σε πρώτο ενικό – και προφανώς δεν χωράει συναινέσεις και συμμετόχους.

Για το ΚΚΕ, η υπόθεση έχει λήξει από χρόνια – πέντε κόμματα, δύο πολιτικές, όσοι πιστοί προσέλθετε, η συνάντηση έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Οι καιροί δεν επιτρέπουν ούτε λοξές ματιές, τώρα που στην Αριστερά παίζεται το μεγάλο παιχνίδι της πρωτοκαθεδρίας. Στο Συνασπισμό, το μόνο που έλειπε τώρα θα ήταν να ανοίξει και μια συζήτηση για συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα στο πεδίο της οικονομίας. Όσο για τον κ. Καρατζαφέρη, είναι ο ευτυχισμένος άνθρωπος της ημέρας. Πολιτική νομιμοποίηση ενός κόμματος το οποίο σε φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες θα ήταν παρίας και, επίσης, χώρος για να παίξει σε σενάρια «μεγάλης Δεξιάς» - γιατί με τον κ. Καρατζαφέρη μέσα «κεντροδεξιά» προφανώς δεν υπάρχει… Ο Γιώργος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Αυτά θα δουν, μετά τις χθεσινές μπαλλαρίνες, σήμερα οι πολίτες στις οθόνες τους. Και θα συμπεράνουν ότι αυτό που εμφανίζεται ως «γκραντ πολιτίκ» και επαφές κορυφής είναι στην πραγματικότητα για τους ίδιους το γνωστό ψιλό γαζί.

1 comment: