Thursday, January 29, 2009

Κυβέρνηση Σουφλιά

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου – και κατ’ όνομα είναι κυβέρνηση Καραμανλή. Στην πράξη πρόκειται για κυβέρνηση Σουφλιά.

Το ξέρουν όλοι. Το ξέρουν πρώτα από όλα οι υπουργοί. Τα θέματα αιχμής για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι το αγροτικό, η Παιδεία και, φυσικά, η οικονομία. Ποιοι τα χειρίζονται; Ο Σωτήρης Χατζηγάκης είναι ο παλιότερος της παλιάς φρουράς – συντοπίτης και φίλος του Σουφλιά από αμνημονεύτων ετών. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι ο γνωστότερος, αν όχι ο μόνος, εκπρόσωπος της νέας γενιάς του στενού, πάντοτε, πολιτικού κύκλου που πρόσκειται στο Σουφλιά. Όσο για το Γιάννη Παπαθανασίου στην οδό Νίκης, αυτός είναι υπεράνω υποψίας, αλλά υπό την υψηλή επιτήρηση του τύποις κατωτέρου του στην ιεραρχία της κυβέρνησης υπουργού Περιβάλλοντος. Και για να μην γίνει κανένα λάθος, υπάρχει και στην Τράπεζα της Ελλάδος ο στενότερος οικονομικός συνεργάτης του κ. Σουφλιά στο παρελθόν, ο Γιώργος Προβόπουλος.

Δεν είναι μόνον οι υπουργοί που το έχουν καταλάβει. Το αντιλήφθηκαν και οι αγρότες. Πριν από πέντε ημέρες, ο κ. Χατζηγάκης ως καθ’ύλην αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε (έκπληξη: μετά από σύσκεψη με το Γιώργο Σουφλιά) ότι θα δοθούν 500 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες. Εξεμάνησαν. Πεντακόσια εκατομμύρια, είπαν, είναι ψίχουλα – ε, όχι και ψίχουλα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία… Την επομένη και τη μεθεπομένη ο κ. Χατζηγάκης εμφανιζόταν να λέει και να ξαναλέει ότι αυτά είναι και άλλα δεν έχει. Μισό δις ευρώ και τέρμα τα δίφραγκα. Κανείς δεν τον πίστευε. Κανείς δεν κουνιόταν από τα μπλόκα. Μετά έδωσε μια συνέντευξη ο Σουφλιάς. Και είπε ακριβώς το ίδιο. Μισό δις και τέρμα τα δίφραγκα. Τότε και οι αγρότες το πήραν απόφαση. Για να το λέει αυτός που αποφασίζει, έτσι θα είναι. Έκαναν τη σούμα, μέτρησαν τα κέρδη τους και πήραν το τρακτέρ για το σπίτι.

Την ίδια εμπειρία θα έχει σύντομα και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Στους αξέχαστους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν υπουργός Παιδείας. Όλοι ήξεραν πως το τέλος ήταν προ των πυλών, εκείνος επέμενε να κάνει τη δική του εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δεν πρόλαβε. Βασικός σύμβουλός του ήταν ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης. Σήμερα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος βρήκε υπεύθυνο του εθνικού διαλόγου για την παιδεία τον καθηγητή Βερέμη. Ήθελε, ουσιαστικά, να τον αντικαταστήσει. Διάλεξε κάποιον άλλο, με πολύ διαφορετικές απόψεις από εκείνες του κ. Βερέμη αλλά πολύ όμοιες με εκείνες του κ. Σουφλιά. Αν είχατε βάλει στοίχημα, δεν θα το χάνατε. Είναι ο καθηγητής Μπαμπινιώτης.

Έτσι κάπως ο Γιώργος Σουφλιάς, κουβαλώντας ως πολιτικό τρόπαιο το κεφάλι του Γιώργου Αλογοσκούφη, που είχε την ατυχή έμπνευση να συγκρουστεί μαζί του, μπαίνει στις συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων ως οιονεί αντιπρόεδρος – στην εκδοχή των αισιόδοξων, γιατί οι όχι λίγοι αντίπαλοί του προτιμούν το οιονεί πρόεδρος. Αν θέλετε να προβλέψετε ποιες θα είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα καυτά θέματα, αναζητήστε τις θέσεις Σουφλιά – όποτε κι αν έχουν διατυπωθεί, γιατί αυτές δεν αλλάζουν στο χρόνο, αν υποθέσουμε ότι ο χρόνος πράγματι κυλά. Κατεξοχήν αναζητήστε το περίφημο πρόγραμμα των εκλογών του 2004, το οποίο ο κ. Σουφλιάς θεωρεί πολιτική παρακαταθήκη του, και το υπερασπίζεται σε κάθε ευκαιρία. Κι αν θέλετε να προβλέψετε πότε θα γίνουν εκλογές, ζητήστε να πληροφορηθείτε ποιο είναι το «σχέδιο Σουφλιά».

Ίσως αυτό να εννοούσε, πάλι, ο κ. Καραμανλής όταν έλεγε την ιστορική φράση «Γιώργο, καλωσήρθες στο σπίτι σου». Ότι δεν είναι ένοικος, αλλά ιδιοκτήτης. Στην πασοκική ορολογία, αυτό παλιότερα το έλεγαν «συνιδρυτής». Και μπορεί να μην είναι ο ορθόδοξος τρόπος, αλλά για πρώτη φορά εδώ και καιρό η κυβέρνηση Καραμανλή έχει αποκτήσει μια συνοχή, έναν άξονα δράσης, μια πολιτική λογική, μια διαχειριστική συνέπεια. Στην πολιτική το εάν πρόκειται πια για κυβέρνηση Καραμανλή ή Σουφλιά, έχει μικρή σημασία για όλους. Πλην των ιδίων…

No comments: