Tuesday, June 12, 2007

Noblesse oblige

Τρίτη 12 Ιουνίου – και ιδού για όσους αμφιβάλλουν ότι η ελληνική είναι η γλώσσα με το μεγαλύτερο πλούτο – ακόμη κι όταν αρχίζουν τα "γαλλικά".

Λοιπόν: Κανακάρης – ο χαϊδεμένος, ο ανατεθραμμένος με χάδια και νανουρίσματα. Ετυμολογική προέλευση το νανούρισμα – εκ του μεσαιωνικού καναχή, που σήμαινε απαλό ήχο μετάλλων. Έκτοτε, ο ήχος δυνάμωσε, έγινε κάτι σαν σκληρό ροκ ας πούμε, ενώ αντιθέτως ο μεσαίωνας επιστρέφει.

Θα ήταν λάθος να αναζητηθεί ιταλική προέλευση, μολονότι εκ καταγωγής θα έρρεπαν στην ιταλογενή παρετυμολογία. Καθότι Σικελοί. Σικελοί, ήτοι κάτοικοι της νήσου της Σικελίας, οψέποτε τμήματος της Μεγάλης Ελλάδος που τελεί υπό άμεση επανένταξη. Στη νήσο δραστηριοποιείται η συμμορία της Μαφίας, και ως εκ τούτου κατά συνεκδοχή «κακοποιοί» και «απατεώνες».

Πρόκειται όπως ήδη θα έχετε καταλάβει για αποσπάσματα του Μεγάλου Ελληνικού Λεξικού Ύβρεων, Προσβολών και Καταφρονητικών Εκφράσεων που θα μοιράζεται σε ημερήσια τεύχη μήπως και ανέβει η ρημάδα η κυκλοφορία του εντύπου «Πολιτικός Λόγος» - το οποίο τελεί σε βαθιά κρίση της σχέσης του με το αναγνωστικό κοινό.

Το μόνο πρόβλημα που δεν έχει συνυπολογίσει η εκδοτική ομάδα είναι ότι αυτά είναι ωραία δώρα για free press. Στα περίπτερα, όμως, όπως συμβαίνει και στις κάλπες, δεν υπάρχει δωρεάν διανομή. Όλοι πια το έχουν καταλάβει πως στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βάλει από την τσέπη του για να παρακολουθεί b-movies από τις πλατείες της επαρχίας και σοφτ ροζ από τα καθωσπρέπει στέκια της Αθήνας.

Και κάτι ακόμη, που νομίζω δεν έχει επισημανθεί ούτε από όσους δεν κρύβουν την απέχθειά τους για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Γιατί άνθρωποι που έχουν χτίσει την καρριέρα τους (συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής τους διαδρομής) πάνω στην ευπρέπεια, τη σοβαρότητα, την ηπιότητα και το μέτρο ξαφνικά παθαίνουν παράκρουση και βγαίνουν στα κάγκελα να παίζουν ρόλους που δεν τους ταιριάζουν; Η μία εκδοχή είναι ότι το επιβάλλει η συνολική στρατηγική των κομμάτων, των πολιτικών φορέων στους οποίους μετέχουν και γι’αυτό δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς είτε είναι αρχηγοί, είτε πρωτοκλασσάτοι, είτε μικρομεσαία στελέχη.

Νομίζω ότι δεν ισχύει. Νομίζω ότι η αιφνίδια και εκπληκτική διολίσθηση προς την ακρότητα και τον υποτιθέμενο δυναμισμό, για λαϊκή κατανάλωση, οφείλεται κυρίως σε προσωπικές στρατηγικές. Ο εκτροχιασμός στην άνευ όρων ανταλλαγή κατηγοριών σχετίζεται για όσους μετέχουν (και μετέχουν πολλοί) λιγότερο με την προσδοκία τους για το αποτέλεσμα των εκλογών και περισσότερο με την εκτίμησή τους για τις θέσεις που πρέπει να έχουν και την τύχη που θα διεκδικήσουν την επόμενη μέρα.

No comments: